12 Kasım 2011 Cumartesi

Programlamaya Nereden Başlamalı?

Bilgisayar programlamaya ilgi duyan ve bir şekilde başlamyı planlayan çoğu kişinin aklında canlanan ilk sorudur : Nereden Başlamalıyım?.Bende bu arkadaşlarımıza faydalı olacağını düşündüğüm birkaç bilgiyi paylaşayım.

Öncelikle programlamaya başlıcaksınız fakat hangi alanda projeler geliştirmeyi planlıyorsunuz veya ne tür projelerle ilgileniyorsunuz.Bu sizin programlama dili seçiminizi etkileyecektir.Örneğin küçük bir hesap makinesi projesi geliştirmek isteyen birinin C++ seçmesi ne kadar mantıklı olabilir?İşte bu yüzden adım adım neler yapmanız gerektiğini açıklayayım:

1.Algoritma nedir? Ne işe yarar bunu öğrenin.

2.Bol bol algoritma sorusu örneği çözün,

3.Kısa sürede hızlı gerçekleşmesi gereken projelere yönelik çalışacaksanız size önerim C# dilini öneririm.Fakat C# platform bağımlısı bir dil olması geliştireceğiniz projelerin sadece windows tabanlı bilgisayarlarda çalışmasına neden olacaktır.Projelerinizin hem windows hemde linux tabanlı daha dogrusu her işletim sisteminde çalışmasını istiyorsanız size önerim Java[/color] dır.Fakat Java nın da kendi içerisinde dez avantajları mevcuttur.Örneğin bugünC# editörü visual studio muhteşem düzeyde pratikken Java da bu durum söz konusu değildir.

Web uygulamaları üzerine projeler geliştirmeyi düşünüyorsanız asp , asp.net , php dillerine yönelin derim.Bunun nedeni bunları öğrenim sürecinde kaynak sıkıntısı çekmeyecek olmanız ve sektörde en fazla ilgi duyulan diller olmalarıdır.

İşletim sistemi geliştirici , Sektörel üst düzey projelerde yer almayı düşünen arkadaşlara da C/C++ programlama dilini öğrenmelerini öneririm.

Programlama , çok büyük sabır gerektiren bir sektördür.Çok üst düzey projelerle çalışılabiliniyor.Bu yüzden büyük sabır gerektiren bir alandır.Bu işe atılan çoğu kişi 2 günde algoritma hazırlamayı 3. günde windows u baştan tek başına yazmayı isterler ve bunun sonucunda görürlerki hiçbirşey yapamıyorlardır .Tabi bu süreçten sonra onlar için programlama diye bir kavram kalmamış orada son bulmuştur.Bu işe başlayınca inanın çok uzun bir süre console(siyah ekran) üzerinde çalışacaksınız ve hergün ne zaman görsel birşeyler yapacağım diyeceksiniz.İnanın o siyah ekrana tam anlamıyla hakim olduğunuz zaman görsellik size çocuk oyuncağı gibi gelecektir.Tabi bu fikrime karşı çıkan binlerce programcı olabilir.Anında görsel uygulamalardan başlayarak ta öğrenilebilinir diyenler olacaktır . Fakat biraz araştırma yapıldığında görülecektir ki işi temelinden sağlam bir şekilde öğrenenler piyasada daha kalıcı olmuşlardır.

Programlama öğrenmeyi planlayanlar unutmamalıdırki kesinlikle kitap okuma alışkanlığı elde edeceklerdir.Sürekli olarak okumak zorunda kalacaksınız. Aslında ne kadar çok okursanız o kadar iyi gelişirsiniz.

Bu yazı genel olarak programlama mantığı üzerine bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.Umarım programlamaya yeni başlayacak arkadaşlara bir nebze de olsa yön gösterici olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder